Σάββατο 12 Ιανουαρίου 2013

Η ακτινοβολία που εκπέμπεται από τις κεραίες

Σας παρουσιάζουμε την έκθεση της ΕΕΑΕ (Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας) που έγινε στις 24-08-2010 στο χωριό μας για να μετρηθεί η ακτινοβολία που εκπέμπεται από τις κεραίες κινητής τηλεφωνίας.
Η Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας (ΕΕΑΕ) είναι ο αρμόδιος εθνικός φορέας για θέματα ακτινοπροστασίας και πυρηνικής ασφάλειας στη χώρα. Κύριο μέλημά της είναι η προστασία του πληθυσμού, των εργαζομένων και του περιβάλλοντος από τις ιοντίζουσες και τις τεχνητά παραγόμενες μη ιοντίζουσες ακτινοβολίες.

<<Κατόπιν αυτοψίας που πραγματοποιήθηκε από το κλιμάκιο της Υπηρεσίας μας, διαπιστώθηκε ότι στο ύψωμα «Κορυφή», πλησίον ’νω Μούσουρας στο Νομό Αιτωλοακαρνανίας βρίσκονται εγκατεστημένες κεραιοδιατάξεις αναμετάδοσης κινητής τηλεφωνίας των εταιρειών VODAFONE PANAFON AEET, WIND ΕΛΛΑΣ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ ΑΕΒΕ και COSMOTE AE, καθώς και παθητικό κάτοπτρο της εταιρείας ΟΤΕ ΑΕ. Αναλυτικότερα αναφέρεται ότι ο σταθμός βάσης κινητής τηλεφωνίας της εταιρείας WIND ΕΛΛΑΣ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ ΑΕΒΕ αποτελείται από 2 κεραιοδιατάξεις επί πυλώνα που λειτουργούν στην περιοχή συχνοτήτων των 900 MHz με διευθύνσεις μέγιστης ακτινοβολίας προς δυτικά και βορειοδυτικά. Σημειώνεται ακόμη ότι επί πυλώνα ύψους 30 περίπου μέτρων βρίσκονται εγκατεστημένες κεραιοδιατάξεις της εταιρείας VODAFONE PANAFON AEET που λειτουργούν στις περιοχές συχνοτήτων των 900 και 1800 MHz με διευθύνσεις μέγιστης ακτινοβολίας προς βορειοανατολικά, νότια και βορειοδυτικά. Τέλος, επί πυλώνα ύψους 52 περίπου μέτρων βρίσκονται εγκατεστημένες 7 κεραιοδιατάξεις της εταιρείας COSMΟΤΕ ΑΕ που λειτουργούν στις περιοχές συχνοτήτων των 900 και 1800 MHz με διευθύνσεις μέγιστης ακτινοβολίας προς βορειοανατολικά, νότια, δυτικά και βορειοδυτικά. Τέλος, επί και των τριών πυλώνων βρίσκονται εγκατεστημένο πλήθος μικροκυματικών κεραιών-ζεύξεων>>.

Πραγματοποιήθηκαν Μετρήσεις στα ακόλουθα σημεία περιμετρικά του σταθμού:
Σημείο 1   Στο χωματόδρομο που οδηγεί στις κεραιοδιατάξεις, στην είσοδο της εγγύτερης στις κεραιοδιατάξεις οικίας
Σημείο 2   Στο χωματόδρομο που οδηγεί στις κεραιοδιατάξεις, πλησίον του εικονοστασίου
Σημείο 3   Στο χωματόδρομο που οδηγεί στις κεραιοδιατάξεις, προς την πλευρά του Αιτωλικού
Σημείο 4   Στον προαύλιο χώρο της Εκκλησίας του χωριού ’νω Μούσουρα


Στο ιστόγραμμα παρουσιάζεται σε λογαριθμική κλίμακα η ένταση του ηλεκτρικού πεδίου στα σημεία όπου πραγματοποιήθηκαν μετρήσεις. Το απεικονιζόμενο όριο αντιστοιχεί στο «αυστηρότερο» όριο – αριθμητικά μικρότερο όριο – των περιοχών συχνοτήτων όπως παρουσιάζονται στο ακόλουθο διάγραμμα “πίτας”

Στο ιστόγραμμα παρουσιάζεται σε λογαριθμική κλίμακα η πυκνότητα ισχύος στα σημεία όπου πραγματοποιήθηκαν μετρήσεις. Το απεικονιζόμενο όριο αντιστοιχεί στο «αυστηρότερο» όριο – αριθμητικά μικρότερο όριο – των περιοχών συχνοτήτων όπως παρουσιάζονται στο ακόλουθο διάγραμμα “πίτας”

Στο διάγραμμα παρουσιάζεται ο λόγος έκθεσης της μετρούμενης τιμής της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας (πυκνότητα ισχύος) στις φασματικές περιοχές του Πίνακα 3.1 για το σημείο μέτρησης 4 στο οποίο καταγράφηκε η μεγαλύτερη τιμή έντασης ηλεκτρικού πεδίου και ο αντίστοιχος συνολικός λόγος έκθεσης (τελευταία δεξιά στήλη) Το όριο του λόγου έκθεσης για κάθε φασματική περιοχή, καθώς και του συνολικού, είναι η τιμή 1.

Στο διάγραμμα παρουσιάζεται η ανάλυση της μετρούμενης πυκνότητας ισχύος σε φασματικές περιοχές στο σημείο μέτρησης 4