Παρασκευή 22 Φεβρουαρίου 2013

Δραστηριότητες του Συλλόγου

Σε συνεδρίαση που έγινε την Κυριακή 29-3-2015,  το Δ.Σ του συλλόγου ομόφωνα αποφάσισε να αναλάβει το καθάρισμα της εκκλησίας και του εξωτερικού χώρου, εν όψει των εορτών της Ανάστασης.
Για το σκοπό αυτό τα μέλη του Δ.Σ. του συλλόγου θα βρίσκονται στο χωριό την Πέμπτη 2-4-2015 από το μεσημέρι.
Όποιος άλλος θέλει να στηρίξει την προσπάθεια αυτή του συλλόγου, παρακαλείται να είναι εκεί για να βοηθήσει.Τα υλικά για την καθαριότητα θα τα προσφέρει ο σύλλογος




Μετά από ομόφωνη απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου, θα γίνει λαχειοφόρος αγορά για την κλήρωση ενός αρνιού για το Πάσχα. 
Η κλήρωση θα γίνει την Μεγάλη Πέμπτη το βράδυ το καφενείο Δ. Ρήγα στα Μούσουρα. Η τιμή του κάθε λαχνού είναι 1 Ευρώ. Λαχνούς μπορείτε να προμηθευτείτε από τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου. 
Το αρνί ο τυχερός θα το παραλάβει έτοιμο την Μεγάλη Παρακευή.







Ανακοινώσεις του Συλλόγου μας



Εκλογές για την ανάδειξη νέου Δ.Σ

«ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ-ΑΙΜΟΔΟΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΜΟΥΣΟΥΡΩΝ»

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
Καλούνται τα μέλη του Συλλόγου σε εκλογοαπολογιστική γενική συνέλευση την Κυριακή 15 Μαρτίου και ώρα 11:30 π.μ. στα γραφεία του συλλόγου στο κοινοτικό κατάστημα Μουσούρων.
  Σε περίπτωση μη απαρτίας (άρθρο 17 παράγρ. 1 του καταστατικού) η Γενική συνέλευση θα πραγματοποιηθεί στο ίδιο μέρος την επόμενη Κυριακή 22 Μαρτίου στις 9 π.μ. όπου σύμφωνα με το καταστατικό (άρθρο 25) θα εκλεγεί εφορευτική επιτροπή η οποία θα προχωρήσει στη διαδικασία των εκλογών για την ανάδειξη νέου διοικητικού συμβουλίου.
  Όσοι επιθυμούν να εκλεγούν μέλη οποιουδήποτε οργάνου του Συλλόγου παρακαλούνται να επικοινωνήσουν με την Κα Σούγια Κωνσταντίνα στο τηλ: 697 653 0520 ή με τον Κο Νικολόπουλο Παναγιώτη στο τηλ: 697 888 4288 το αργότερο μέχρι τη Δευτέρα 16 Μαρτίου.
  Για την καλύτερη διευκόλυνση των μελών μας οι εκλογές θα πραγματοποιηθούν την Κυριακή το πρωί 22 Μαρτίου από τις 10:00 έως τις 14:00 στα Μούσουρα, και την ίδια μέρα από τις 15:00 έως 19:00 στο Μεσολόγγι στο Εργατικό Κέντρο.
Δικαίωμα να ψηφίσουν (αρθρο 16 του καταστατικού) έχουν και αυτοί που επιθυμούν να γίνουν μέλη του συλλόγου και την ημέρα των εκλογών.
Μούσουρα 1-3-2015



 


***************************************************************************

Αποκριάτικος χορός 2013

Για να κλείσετε τραπέζι στον Αποκριάτικο χορό του Συλλόγου μας που θα γίνει στις 16 Μαρτίου στο κέντρο "ΑΛΙΚΥΡΝΑ" στον Άγιο Θωμά Μεσολογγίου, επικοινωνήστε με τον Ρεβέκη Σπύρο στο τηλέφωνο:
6945678716






Καταστατικό











ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ



ΚΕΦΑΛΑΙΟ Α



ΙΔΡΥΣΗ -ΕΔΡΑ-ΕΠΩΝΥΜΙΑ

ΑΡΘΡΟ 1ο


Ιδρύεται Σύλλογος μη κερδοσκοπικός με την επωνυμία «ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΜΟΥΣΟΥΡΩΝ» με έδρα τα Μούσουρα Μεσολογγίου. Έμβλημα του Συλλόγου είναι ο Αιτωλικός σάκος (Ασπίδα της Αιτωλικής συμπολιτείας 5ος – 4ος αιώνας π.Χ) και επιλέχτηκε για να θυμίζει την ανάγκη της προάσπισης της πολιτιστικής κληρονομιάς του τόπου καταγωγής μας.




ΚΕΦΑΛΑΙΟ Β

ΣΚΟΠΟΙ-ΜΕΣΑ

ΑΡΘΡΟ 2ο

ΣΚΟΠΟΙ


Σκοποί του συλλόγου είναι :

1.Η μελέτη και ανάδειξη της ιστορίας και της πολιτιστικής ταυτότητας των Μουσούρων.
2.Η αναβίωση παλαιότερων εθίμων και η ανάδειξη στοιχείων της τοπικής και λαϊκής παράδοσης.
3.Η διάσωση του γλωσσικού ιδιώματος, των μύθων, θρύλων και ευτράπελων διηγήσεων , καθώς και των τραγουδιών και κάθε άλλου λαογραφικού υλικού που αναφέρεται στην τοπική παράδοση.
4.Η διοργάνωση πολύμορφων πολιτιστικών και ψυχαγωγικών εκδηλώσεων και κάθε είδους δραστηριοτήτων με σκοπό την αναβάθμιση του πολιτιστικού και μορφωτικού επιπέδου του χωριού και της ευρύτερης περιοχής.
5.Η προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και η ανάδειξη των στοιχείων φυσικής ομορφιάς του χωριού.
6.Η ανάληψη πρωτοβουλιών για την αισθητική αναβάθμιση των δημόσιων χώρων του χωριού.
7.Η σύσφιξη των σχέσεων, η αλληλοβοήθεια και η με κάθε μέσο ανάπτυξη δεσμών ανάμεσα στους κατοίκους του χωριού, ώστε ο σύλλογος να αποτελέσει σημείο αναφοράς της κοινότητας.
8.Η επικοινωνία και η συνεργασία με ομοειδείς ή άλλους συλλόγους της ευρύτερης περιοχής.


ΑΡΘΡΟ 3ο

ΜΕΣΑ


Μέσα για την επίτευξη των σκοπών του συλλόγου είναι :

1.Η ύπαρξη χώρου στέγασης του συλλόγου.
2.Η δημιουργία αρχείου και βιβλιοθήκης όπου θα συγκεντρώνεται κάθε είδους πληροφοριακό υλικό (φωτογραφίες, αφηγήσεις ,ιστορικές αναφορές, δείγματα λαϊκής τέχνης κλπ) το οποίο αφορά την ιστορία και την παράδοση του τόπου καθώς και κάθε άλλο σύγγραμμα.
3.Η οργάνωση εκδηλώσεων αναβίωσης παραδοσιακών γεωργικών εργασιών και λαϊκών εθίμων.
4.Η διοργάνωση μουσικών, θεατρικών και φιλολογικών εκδηλώσεωνκαι εικαστικών εκθέσεων και η ενθάρρυνση κάθε είδους καλλιτεχνικής δραστηριότητας.
5.Η διοργάνωση επιστημονικών διαλέξεων και άλλων μορφωτικών δραστηριοτήτων.
6.Η έκδοση φυλλαδίου με σκοπό την ενημέρωση των μελών και φίλων του συλλόγου για τις δραστηριότητες που αναπτύσσει καθώς και για θέματα ευρύτερου ενδιαφέροντος.
7.Η προβολή του χωριού στα ΜΜΕ.
8.Η δημιουργία ηλεκτρονικής ιστοσελίδας για την προβολή του χωριού στο διαδίκτυο και την επικοινωνία με τους αποδήμους συγχωριανούς.
9.Η διοργάνωση εκδρομών ψυχαγωγικού και επιμορφωτικού χαρακτήρα.
10.Η φιλοξενία των επισκεπτών στην περιήγησή τους στο χωριό και η παροχή πληροφόρησης για το χωριό μας.
11.Η καθιέρωση ετήσιας ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ με εκδηλώσεις στο χωριό.
12.Η στήριξη και ανάδειξη του πανηγυριού προς τιμήν της εορτής της Αγίας Παρασκευής (26 Ιουλίου) και του Αγ. Δημητρίου (26 Οκτωβρίου).
13. Η ίδρυση Τράπεζας αίματος για τις ανάγκες των συγχωριανών μας.
14.Η με κάθε νόμιμο μέσο ανάδειξη των προβλημάτων του χωριού και η προώθηση της επίλυσής τους.


ΚΕΦΑΛΑΙΟ Γ

ΜΕΛΗ- ΕΓΓΡΑΦΗ-ΔΙΑΓΡΑΦΗ-ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ-ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ

ΑΡΘΡΟ 4ο

ΜΕΛΗ

Ο Σύλλογος αποτελείται από Τακτικά και Επίτιμα μέλη.

α. Τακτικά Μέλη του Συλλόγου γράφονται όλα τα παρακάτω πρόσωπα:

1. Όσοι κατάγονται από το χωριό Μούσουρα, ανεξάρτητα από φύλλο θρησκεία και τόπο κατοικίας ή διαμονής.

2. Οι σύζυγοι και οι συγγενείς εξ αίματος και εξ αγχιστείας μετά από γάμο των παραπάνω προσώπων που πληρούν τους υπόλοιπους όρους της παραπάνω παραγράφου.

3. Κόθε πολίτης που κατοικεί ή εγκαθίσταται μόνιμα στην έδρα του Συλλόγου και έχει ειδική μόνιμη σχέση με το χωριό (π.χ. εργασία, περιουσία κλπ.)

β. Επίτιμα μέλη του Συλλόγου ανακηρύσσονται με ομόφωνη απόφαση του Δ.Σ. άτομα για την εξαιρετική υπηρεσία τους στην προβολή και την επίτευξη των σκοπών του συλλόγου. Η ιδιότητα του επίτιμου μέλους είναι τιμητική και δεν συνεπάγεται δικαιώματα ή υποχρεώσεις απέναντι στο Σύλλογο, δύνανται όμως να παρίστανται στις Γεν. Συνελεύσεις και να λαμβάνουν το λόγο συμβουλευτικά.


ΑΡΘΡΟ 5ο

ΕΓΓΡΑΦΗ


1.Όσοι επιθυμούν να εγγραφούν ως τακτικά μέλη του συλλόγου υποβάλλουν αίτηση προς το διοικητικό συμβούλιο στην οποία να αναφέρεται και ότι αποδέχονται ανεπιφύλακτα το καταστατικό και τους σκοπούς του συλλόγου. Η εγγραφή μπορεί να γίνει και μέσω της ιστοσελίδας από τη στιγμή που θα υπάρξει η σχετική τεχνική δυνατότητα.
2.Το διοικητικό συμβούλιο εγκρίνει την αίτηση και το νέο μέλος προσκαλείται για την εγγραφή του αφού καταβάλει την συνδρομή του που ορίζεται στα 5 Ευρώ ετησίως και μπορεί να αναπροσαρμόζεται από το Δ.Σ.
3.Από την κτήση της ιδιότητας τους τα μέλη καταγράφονται σε γενικό μητρώο μελών όπου αναφέρεται ο αύξων αριθμός, η ημερομηνία εγγραφής, οι μεταβολές της ιδιότητας τους ως μελών και η ταμειακή κατάστασή τους.
4.Η ιδιότητα του μέλους είναι ανεπίδεκτη αντιπροσώπευσης, δεν μεταβιβάζεται και δεν κληρονομείται.
5.Κάθε μέλος που εγγράφεται στο σύλλογο θεωρείται τακτικό μέλος εφόσον εκπληρώνει τις ταμειακές υποχρεώσεις του απέναντι στο σύλλογο.
6.Υπάρχει δυνατότητα ανακήρυξης επιτίμων μελών , προσώπων που πρόσφεραν σημαντικές υπηρεσίες ή με άλλον τρόπο βοήθησαν το έργο του συλλόγου και το χωριό γενικότερα. Τα επίτιμα μέλη δεν έχουν υποχρεώσεις και δικαιώματα.
7.Δωρητές και ευεργέτες αναγνωρίζονται κατά την κρίση του διοικητικού συμβουλίου οι προσφέροντες χρηματικά ποσά προς τον σύλλογο υπέρ των σκοπών του ή οπωσδήποτε ενισχύοντας οικονομικά αυτόν.



ΑΡΘΡΟ 6ο

ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ΜΕΛΩΝ


1.Τα τακτικά μέλη καλούνται να συμμετέχουν στις δραστηριότητες και εκδηλώσεις του συλλόγου και να παρέχουν την αναγκαία βοήθεια.
2.Να εκπληρώνουν έγκαιρα τις χρηματικές υποχρεώσεις τους προς το σύλλογο. Κάθε μέλος του συλλόγου καταβάλλει τις κανονικές ετήσιες συνδρομές.
3.Τα μέλη υποχρεούνται να παίρνουν μέρος στις γενικές συνελεύσεις.


ΑΡΘΡΟ 7ο

ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΜΕΛΩΝ


1.Τα τακτικά μέλη του συλλόγου έχουν ίσα δικαιώματα.
2.α) Όλα τα τακτικά μέλη έχουν δικαίωμα συμμετοχής στις γενικές συνελεύσεις και το δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι εφόσον είναι ταμειακώς εντάξει.
β) Να λαμβάνουν γνώση των θεμάτων ημερησίας διάταξης και να λαμβάνουν το λόγο από τον πρόεδρο της Γενικής Συνέλευσης.
γ) Να εκθέτουν εγγράφως τις απόψεις τους για οποιοδήποτε θέμα αφορά στην επιτυχία των σκοπών του συλλόγου καθώς και να δημοσιεύουν αυτές στο έντυπο και την ιστοσελίδα αυτού.
3.Τα μέλη δικαιούνται να αποχωρήσουν του συλλόγου με αίτησή τους προς το διοικητικό συμβούλιο και αφού έχουν τακτοποιήσει τις εκκρεμείς τους υποχρεώσεις.


ΑΡΘΡΟ 8ο

ΔΙΑΓΡΑΦΗ ΜΕΛΟΥΣ

Οποιοδήποτε μέλος έχει δικαίωμα να ζητήσει τη διαγραφή του από το Σύλλογο, υποβάλλοντας έγγραφη αίτηση προς το Δ.Σ. του Συλλόγου, το οποίο έχει υποχρέωση να την κάνει αποδεκτή στην πρώτη συνεδρίασή του. Το αποχωρόν μέλος δεν έχει κανένα δικαίωμα σε τυχόν περιουσιακά στοιχεία που δώρησαν στο Σύλλογο, ή επιστροφές συνδρομών.
Ένα μέλος είναι δυνατόν να διαγραφεί όταν καθυστερεί την ετήσια συνδρομή του για διάστημα πλέον των 2 ετών.
Επίσης με απόφαση της Γεν. Συνέλευσης είναι δυνατόν να διαγραφεί μέλος αν οι πράξεις του δε συνάδουν με το πνεύμα και τους σκοπούς του συλλόγου και παραβιάζει τις αρχές του καταστατικού.


ΑΡΘΡΟ 9ο

ΠΟΡΟΙ


1.Οι πόροι τουΣυλλόγου διακρίνονται σε τακτικούς και έκτακτους.
2.Οι τακτικοί είναι οι ετήσιες συνδρομές των μελών. Το ύψος των συνδρομών καθορίζει το Διοικητικό Συμβούλιο.
3.¨Έκτακτοι πόροι:
α) Έκτακτες εισφορές που επιβάλλονται με εισήγηση του διοικητικού Συμβουλίου.
β) Προσφορές, δωρεές, χορηγίες, ευεργεσίες, κληροδοτήματα και κληρονομιές.
γ) Εισπράξεις από εράνους ημερολόγια εφημερίδα και λαχεία,
δ) Εισπράξεις από τη διοργάνωση εκδηλώσεων του Συλλόγου,
ε) Επιχορηγήσεις από φορείς του δημοσίου ή ιδιωτικού τομέα του εσωτερικού ή της αλλοδαπής.
4. Οι εισπράξεις που προέρχονται από τους πόρους αυτούς κατατίθενται όλες (εκτός από πάγιο ποσό που καθορίζεται με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης μετά από αιτιολογημένη εισήγηση του Δ.Σ. και κρατά στο ταμείο ο Ταμίας για τις έκτακτες και εξαιρετικά επείγουσες ανάγκες τού Συλλόγου) σε υποκατάστημα τράπεζας που επιλέγει το Δ.Σ. και αναλαμβάνονται από τον ταμία του, πάντοτε μετά από απόφαση του Δ.Σ. Αποδοχή δωρεών και κληρονομιών γίνεται με απόφαση του Δ.Σ.


ΑΡΘΡΟ 10ο

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ―ΙΣΟΛΟΓΙΣΜΟΣ


1.Η διαχειριστική περίοδος άρχεται από της 1ης Ιανουαρίου εκάστου έτους και λήγει την 31 Δεκεμβρίου του ίδιου έτους.
2.Κάθε χρόνο συντάσσεται από το Διοικητικό Συμβούλιο και υποβάλλεται για έγκριση στην Τακτική Γενική Συνέλευση ο προϋπολογισμός του Συλλόγου στον οποίο εμφαίνονται λεπτομερώς τα έσοδα και οι δαπάνες του.
3.Στην Τακτική Γενική Συνέλευση υποβάλλεται από το Δ.Σ. για έγκριση ο απολογισμός της διαχείρισης του προηγούμενου λογιστικού έτους και ο προϋπολογισμός του επόμενου.



ΚΕΦΑΛΑΙΟ 5ο

ΑΡΘΡΟ 11ο

ΟΡΓΑΝΑ ΣΥΛΛΟΓΟΥ


Όργανα του Συλλόγου είναι :

1. Η Γενική Συνέλευση

2. Το Διοικητικό Συμβούλιο


ΑΡΘΡΟ 12ο

ΓΕΝΙΚΕΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΕΙΣ


Το κυρίαρχο όργανο του Σωματείου είναι η Γενική Συνέλευση των μελών του. Αυτή αποτελεί εσωτερικό όργανο του Συλλόγου και δεν το εκπροσωπεί εξωτερικά απέναντι στους τρίτους. Οι Γενικές Συνελεύσεις διακρίνονται σε Τακτικές και έκτακτες.




ΑΡΘΡΟ 13ο

ΤΑΚΤΙΚΕΣ ΓΕΝΙΚΕΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΕΙΣ


1.Γενική τακτική Συνέλευση συγκαλείται μια φορά το χρόνο υποχρεωτικά, με πρόσκληση του Δ.Σ. από τον Πρόεδρό του εντός του Δεκεμβρίου.
2.Η Γενική Τακτική Συνέλευση των μελών είναι η μόνη αρμόδια να αποφασίζει :
Α. Για κάθε τροποποίηση του καταστατικού, για την μεταβολή του σκοπού και την διάλυση του σωματείου,
Β.Εκλογή των μελών του Δ.Σ. (κάθε διετία με μυστική ψηφοφορία),
Γ.Έγκριση των πεπραγμένων του Δ.Σ. του λήξαντος έτους,
Δ. Έγκριση του προϋπολογισμού για το επόμενο έτος,
Ε. Για κάθε ζήτημα που φέρεται προς συζήτηση και έχει σχέση με τους σκοπούς του Συλλόγου.
3.Η Γενική Συνέλευση προεδρεύεται από τον πρόεδρο της Γενικής Συνέλευσης, που εκλέγεται με την έναρξή της από τα παρόντα μέλη.


ΑΡΘΡΟ 14ο

ΕΚΤΑΚΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ



Έκτακτα συγκαλείται η Γ.Σ. Όταν το κρίνει αναγκαίο το Δ.Σ. ή όταν το ζητήσει το ¼ των μελών του Συλλόγου με αιτιολογημένη έγγραφη αίτησή τους όπου αναγράφονται τα θέματα που θα συζητηθούν. Το Δ.Σ. υποχρεούται να συγκαλέσει τη Γ.Σ. μέσα σε 15 μέρες από την ημέρα παραλαβής της αιτήσεως.


ΑΡΘΡΟ 15ο



ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΣΥΓΚΛΗΣΗΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ

Η Γενική Συνέλευση συγκαλείται με απόφαση του Δ.Σ. και η πρόσκληση των μελών γίνεται δια των μέσων επικοινωνίας του Συλλόγου. Στην πρόσκληση πρέπει να αναγράφονται η ημέρα, η ώρα, ο τόπος της συνεδρίασης, τα προς συζήτησιν θέματα, καθώς και η μνεία πως αν δεν υπάρξει απαρτία η συνέλευση θα πραγματοποιηθεί σε άλλη ορισμένη ημερομηνία. Η πρόσκληση πρέπει να γίνεται έγκαιρα, 15 ημέρες τουλάχιστον προ της ορισθείσης ημερομηνίας της Γενικής Συνέλευσης.


ΑΡΘΡΟ 16ο

ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΜΕΛΩΝ ΣΤΙΣ ΓΕΝΙΚΕΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΕΙΣ


Δικαίωμα συμμετοχής στις συνεδριάσεις της Γενικής Συνέλευσης έχουν τα τακτικά μέλη, εφόσον έχουν τακτοποιήσει τις οικονομικές τους υποχρεώσεις προς το Σύλλογο. Η ταμειακή τακτοποίηση είναι δυνατόν να γίνει προ της ενάρξεως της Συνέλευσης, οπότε τα μέλη λαμβάνουν μέρος κανονικά.


ΑΡΘΡΟ 17ο

ΑΠΑΡΤΙΑ


1.Η Συνέλευση βρίσκεται σε απαρτία εφόσον παρευρίσκονται το ½ του όλου αριθμού των μελών συν ένα μέλος, που δικαιούνται να συμμετέχουν.
2.Εάν δεν υπάρχει απαρτία κατά την πρώτη γενική Συνέλευση ορίζεται νέα μετά 7 ημέρες από την πρώτη, χωρίς νέα ειδοποίηση, η οποία θεωρείται αυτοδίκαια σε απαρτία, άσχετα με τον αριθμό των παρευρισκομένων μελών.


ΑΡΘΡΟ 18ο

ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ



1.Τη Συνέλευση διευθύνει ο πρόεδρος της Συνέλευσης, ο οποίος εκλέγεται κατά την έναρξή της. Δίδει το λόγο κατά σειρά προτεραιότητας και φροντίζει για την ομαλή διεξαγωγή της Συνέλευσης.
2.Στην ετήσια τακτική συνέλευση το Διοικητικό Συμβούλιο υποβάλλει έκθεση των πεπραγμένων του παρελθόντος έτους το διαχειριστικό απολογισμό και τον προϋπολογισμό του επόμενου έτους.
3.Οι αποφάσεις της Γενικής Συνέλευσης λαμβάνονται πάντοτε με απόλυτη πλειοψηφία των παρόντων.
4.Κάθε ψηφοφορία που αφορά αρχαιρεσίες, ζητήματα εμπιστοσύνης προς τη Διοίκηση, προσωπικά εν γένει και λήψη αποφάσεων επί τούτων είναι μυστική. Για κάθε άλλο ζήτημα είναι φανερή, με ανάταση της χειρός.
5.Τα πρακτικά της Γενικής Συνελεύσεως τηρούνται και συντάσσονται από το Γραμματέα του Δ.Σ., υπογράφονται δε από τον Πρόεδρο της Γ.Σ.


ΑΡΘΡΟ 19ο

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ


1.Ο Σύλλογος διοικείται από το Διοικητικό Συμβούλιο που αποτελείται από πέντε μέλη τα οποία εκλέγονται από τη Γενική Συνέλευση για δύο έτη, με το σύστημα της απλής αναλογικής και μυστική ψηφοφορία.
2.Το διοικητικό Συμβούλιο αποτελείται από τον Πρόεδρο, τον Αντιπρόεδρο,τον Γραμματέα, τον αναπληρωτή Γραμματέα και τον ταμία.
3.Το αξίωμα των μελών του Δ.Σ. είναι τιμητικό και συνεπώς τα μέλη του δε λαμβάνουν μισθό ή άλλη αμοιβή.
4.Η θητεία του Δ.Σ. παραμένει διετής. Σε περίπτωση αποχωρήσεως μέλους συμπληρώνεται από τα αναπληρωματικά. Η παραίτηση γίνεται γραπτώς και θεωρείται δεκτή αν δεν συνεδριάσει το Δ.Σ. για το σκοπό αυτό σε διάστημα δύο μηνών.
5.Μέλος του Δ.Σ. που απουσιάζει αδικαιολόγητα επί τέσσερις συνεχόμενες τακτικές συνεδριάσεις ή παραιτηθεί, αντικαθίσταται με απόφαση του Δ.Σ. από τον πρώτο κατά σειρά αναπληρωματικό σύμβουλο και εάν αυτός δεν αποδεχτεί το διορισμό καλείται ο δεύτερος κατά σειρά και ούτω καθ' εξής. Εάν τα εναπομείναντα μέλη του Δ.Σ.είναι μόνο τρία οφείλουν να συγκαλέσουν τη Γ.Σ. προς διεξαγωγή αρχαιρεσιών και συμπλήρωση των κενών θέσεων, εάν αυτό δεν καταστεί δυνατόν, τότε διορίζεται προσωρινή διοίκηση από το Πρωτοδικείο.
6.Διάλυση του Δ.Σ. και προκήρυξη εκλογών για την εκλογή νέου Δ.Σ. γίνεται μόνο σε περίπτωση, κατά την οποία μείνουν μόνο δύο μέλη.


ΑΡΘΡΟ 20ο

ΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ


1.Το Δ.Σ. συνέρχεται σε πρώτη συνεδρίαση μέσα σε 15 ημέρες από την εκλογή του, υπό την προεδρία του μέλους που πλειοψήφισε, το οποίο καλεί τα υπόλοιπα μέλη, και συγκροτείται σε σώμα. Ανάμεσα στα εκλεγέντα μέλη και δια μυστικής ψηφοφορίας γίνεται η κατανομή των αξιωμάτων. Σε περίπτωση ισοψηφίας γίνεται κλήρωση.
2.Κατά την ανάληψη των καθηκόντων του νέου Δ.Σ. πρέπει υποχρεωτικά να παραβρίσκονται το απερχόμενο Δ.Σ., το οποίο θα πρέπει να παραδώσει απογραφή των περιουσιακών στοιχείων του Συλλόγου.


ΑΡΘΡΟ 21ο

ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΕΣ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ


Το Διοικητικό Συμβούλιο είναι αρμόδιο να αποφασίσει για κάθε υπόθεση που αφορά τη διοίκηση του συλλόγου για την οποία δεν έχει υπάρξει απόφαση Γενικής Συνέλευσης. Σε κάθε άλλη περίπτωση εφαρμόζει τις αποφάσεις της Συνέλευσης και είναι υπόλογο απέναντί της.


ΑΡΘΡΟ 22ο

ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ


1.Το Δ.Σ. συνέρχεται με πρόσκληση του Προέδρου είτε κατόπιν αιτήσεως τριών τουλάχιστον μελών του.
2.Το Διοικητικό Συμβούλιο συνέρχεται τακτικά μια φορά τουλάχιστον το δίμηνο και ευρίσκεται εν απαρτία αν παρευρίσκονται τρία τουλάχιστον μέλη του.
3.Σε περίπτωση που το Διοικητικό Συμβούλιο ή κάποιο μέλος του παραβεί το νόμο ή το καταστατικό, περισσότερο δε αν παραβλάψει τα συμφέροντα του Συλλόγου οδηγείται σε παραίτηση με απόφαση Γενικής Συνέλευση που λαμβάνεται με πλειοψηφία 3/5, συγκαλείται δε μετά από αίτηση τουλάχιστον του 1/6 των τακτικών μελών του Συλλόγου.



ΑΡΘΡΟ 23ο

ΠΡΟΕΔΡΟΣ


Ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου .
Εκπροσωπεί το Σύλλογο ενώπιον πάσης αρχής και δικαστηρίων γενικά αυτοπροσώπως ή δια πληρεξουσίου. Συγκαλεί και διευθύνει τις συνεδριάσεις του διοικητικού Συμβουλίου και προσκαλεί επίσης τις συνεδριάσεις της Γενικής Συνέλευσης. Ασκεί έλεγχο επί της διαχειρίσεως του ταμείου, παρακολουθεί τις εισπράξεις και λαμβάνει κάθε πρόσφορο μέτρο σε κατεπείγουσες περιπτώσεις, που όμως χρήζουν μεταγενέστερης έγκρισης από το Διοικητικό Συμβούλιο.



ΑΡΘΡΟ 24ο

ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ-ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ- ΤΑΜΙΑΣ

1.Ο Αντιπρόεδρος αναπληρώνει και αντικαθιστά τον Πρόεδρο, με όλες τις αρμοδιότητές του, όταν αυτός απουσιάζει ή κωλύεται.

2..Ο Γραμματέας τηρεί τα μητρώα των μελών του Συλλόγου, τα βιβλία πρακτικών και των Γεν. Συνελέύσεων, το Πρωτόκολλο, τη σφραγίδα και το αρχείο του συλλόγου και συντάσσει τα πρακτικά. Αν αυτός κωλύεται τον αναπληρώνει ο αναπληρωτής Γραμματέας.
3..Ο Ταμίας τηρεί τα βιβλία που έχουν σχέση με το Ταμείο το Συλλόγου, όπως βιβλίο εσόδων και εξόδων και αναλυτικά δελτία κατά θέμα με τα σχετικά δικαιολογητικά τους. Φροντίζει για την είσπραξη των συνδρομών και πόρων του Συλλόγου και γενικά μεριμνά και ενεργεί για τα δικαιώματά του. Τηρεί τα υπό του Νόμου οριζόμενα βιβλία και φροντίζει για την τοποθέτηση και εξασφάλιση των κεφαλαίων του Συλλόγου σύμφωνα με τις εκάστοτε λαμβανόμενες αποφάσεις του Δ.Σ. και των Γενικών συνελεύσεων. Εκτελεί τις πληρωμές βάσει ενταλμάτων που έχουν υπογραφεί από τον Πρόεδρο και τον Γραμματέα, τις δε εισπράξεις με γραμμάτια εισπράξεων. Είναι υπεύθυνος προσωπικά για κάθε απώλεια χρημάτων ή κάθε άλλη οικονομική ανωμαλία. Αν κωλύεται στην εκτέλεση των καθηκόντων του αναπληρώνεται από τον αναπληρωτή Γραμματέα.


ΑΡΘΡΟ 25ο

ΔΙΕΞΑΓΩΓΗ ΑΡΧΑΙΡΕΣΙΩΝ


Όσοι επιθυμούν να εκλεγούν μέλη οποιουδήποτε οργάνου του Συλλόγου υποβάλλουν εγγράφως αίτηση στο Δ.Σ τουλάχιστον 10 ημέρες πριν τη διενέργεια των εκλογών. Οι υποψήφιοι δικαιούνται να εκφράζουν τις απόψεις τους και να εκθέτουν το πρόγραμμά τους μέσω του φυλλαδίου και κάθε άλλου μέσου επικοινωνίας τού Συλλόγου.

Την ημέρα των αρχαιρεσιών εκλέγεται από τη Συνέλευση τριμελής εφορευτική επιτροπή, τα μέλη της οποίας δε μπορούν να είναι υποψήφιοι. Τα μέλη ψηφίζουν τους υποψηφίους που επιθυμούν σταυροδοτώντας έως τρεις υποψηφίους. Το ψηφοδέλτιο σφραγισμένο εντός φακέλου το ρίπτουν στην κάλπη ενώπιον της Εφορευτικής Επιτροπής. Ο αρχαιότερος από τα μέλη της Εφορευτικής Επιτροπής εκτελεί χρέη Προέδρου της.

Η Ψηφοφορία διαρκεί από την ανατολή έως τη δύση του ηλίου. Μετά το πέρας της ψηφοφορίας ο Πρόεδρος της Εφορευτικής Επιτροπής αποσφραγίζει την κάλπη, καταμετρά τα ψηφοδέλτια αριθμώντας και μονογραφώντας τα, συντάσσει πρακτικό που υπογράφεται από τα μέλη της Εφορευτικής Επιτροπής και ανακηρύσσει επιτυχόντες τους πλειοψηφίσαντες και τέλος κηρύσσει τη συνέλευση περαιωμένη.
Σε περίπτωση που έχουν κατεβεί στις εκλογές περισσότεροι από ένας συνδυασμοί, η κατανομή των εδρών γίνεται με το σύστημα της απλής αναλογικής.


ΑΡΘΡΟ 26ο

ΚΑΤΑΘΕΣΕΙΣ ΧΡΗΜΑΤΩΝ


Ο τρόπος κατάθεσης και ανάληψης των χρημάτων θα καθοριστεί από την πρώτη τακτική Γενική Συνέλευση.

ΑΡΘΡΟ 27ο

ΣΦΡΑΓΙΔΑ ΣΥΛΛΟΓΟΥ


Ο Σύλλογος έχει δική του κυκλοειδή σφραγίδα που αναγράφει στην περιφέρεια την ονομασία του Συλλόγου και το έτος ίδρυσης και στο κέντρο το έμβλημα του συλλόγου.


ΑΡΘΡΟ 28ο

ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟΥ


Κάθε τροποποίηση του παρόντος θα γίνεται με απόφαση Γενικής Συνέλευσης η οποία θα βρίσκεται σε απαρτία και με απόφαση που θα ληφθεί με πλειοψηφία αφού ψηφίσουν τουλάχιστον το 1/2 των τακτικών μελών.


ΑΡΘΡΟ 29ο

ΙΔΡΥΤΕΣ


Ιδρυτές του Συλλόγου θεωρούνται οι κατά το αρχικό καταστατικό ψηφίσαντες και υπογράψαντες.



ΑΡΘΡΟ 30ο

Ό,τι δεν προβλέπεται από το παρόν καταστατικό και αφορά το Σύλλογο και τους σκοπούς του, ρυθμίζεται από τις σχετικές διατάξεις του Αστικού Κώδικα, καθώς και τις αποφάσεις της Γ.Σ.
Το παρόν καταστατικό αποτελείται από 30 άρθρα. Διαβάστηκε, συζητήθηκε και ψηφίστηκε κατά άρθρο και στο σύνολό του από την Γενική Συνέλευση των Ιδρυτών του Συλλόγου η οποία πραγματοποιήθηκε στα Μούσουρα Μεσολογγίου στις 27-1-2013 και θα ισχύσει από την ημέρα της έγκρισής του από το πρωτοδικείο.







Πέμπτη 21 Φεβρουαρίου 2013

Η διοίκηση του Συλλόγου

Η προσωρινή Διοικούσα Επιτροπή του Συλλόγου μας της οποίας τα ονόματα κατατέθηκαν στο Πρωτοδικείο Μεσολογγίου και η οποία είναι υπεύθυνη κατα το καταστατικό μέχρι τη διενέργεια εκλογών για την εκλογή Διοικητικού Συμβουλίου είναι:


Βλαχοπούλου Ελένη
Νικολόπουλος Παναγιώτης
Ρεβέκης Σπύρος
Ρήγας Παντελής
Σούγια Κωνσταντίνα


*************************************************
*************************************************

Εκλογή Διοικητικού Συμβουλίου

Στα Μούσουρα Μεσολογγίου σήμερα 7-3-2013 και ώρα 8μμ στην έδρα του συλλόγου συνήλθε η προσωρινή διοικούσα επιτροπή του συλλόγου με μοναδικό θέμα συνεδρίασης την εκλογή νέου Διοικητικού Συμβουλίου, μετά την απόφαση έγκρισης του καταστατικού από το πρωτοδικείο Μεσολογγίου. Παρόντα ήταν και τα πέντε μέλη. Μετά από διαλογική συζήτηση η πρόταση η οποία ομόφωνα υπερψηφίστηκε και ως εκ τούτου ορίζει το νέο διοικητικό συμβούλιο του συλλόγου είναι η παρακάτω:
Πρόεδρος: Ρεβέκης Σπύρος
Αντιπρόεδρος: Ρήγας Παντελής
Γραμματέας: Σούγια Κων/να
Αναπλ. Γραμματέας: Βλαχοπούλου Ελένη
Ταμίας Νικολόπουλος Παναγιώτης
Μετά το τέλος της ψηφοφορίας αφού υπέγραψαν και τα πέντε μέλη έληξε η συνεδρίαση.

Ακριβές αντίγραφο από το βιβλίο των πρακτικών κατατέθηκε στη Δ.Ο.Υ. Μεσολογγίου μαζί με ένα γνήσιο επικυρωμένο αντίγραφο του καταστατικού για την έκδοση ΑΦΜ του συλλόγου

****************************************************************
****************************************************************

Το νέο Διοικητικό Συμβούλιο

Συνεδρίασαν την Κυριακή 29 Μαρτίου 2015 τα εκλεγμένα μέλη που προήλθαν απ τις εκλογές που έγιναν στις 29 Μαρτίου για να συγκροτηθούν σε σώμα. Σύμφωνα με το καταστατικό (άρθρο 1 παρ. 20) ο υποψήφιος που πήρε τους πιο πολλούς σταυρούς προτίμησης, είναι υποχρεωμένος μέσα σε 15 μέρες απ τις εκλογές να συγκαλέσει και τους υπόλοιπους εκλεγμένους και να αποφασίσουν για τη συγκρότηση του νέου Διοικητικού Συμβουλίου.
Στη συνεδρίαση, αφού έγινε διαλογική συζήτηση ομόφωνα αποφασίσθηκε η σύνθεση του Δ.Σ να είναι η παρακάτω:

Πρόεδρος: Κασσαβέτης Φώτιος
Αντιπρόεδρος: Σούγια Κωνσταντία
Γραμματέας: Νικολόπουλος Παναγιώτης
Αναπληρωτής γραμματέας: Λύρος Γεώργιος
Ταμίας: Σούγια Ειρήνη

Το αξίωμα των μελών του Δ.Σ. είναι τιμητικό και συνεπώς τα μέλη του δε λαμβάνουν μισθό ή άλλη αμοιβή.
4.Η θητεία του Δ.Σ. παραμένει διετής. Σε περίπτωση αποχωρήσεως μέλους συμπληρώνεται από τα αναπληρωματικά. Η παραίτηση γίνεται γραπτώς και θεωρείται δεκτή αν δεν συνεδριάσει το Δ.Σ. για το σκοπό αυτό σε διάστημα δύο μηνών.